Author Archives: admin
Eskişehir 1. Ulusal Havacılık Teknolojileri Çalıştayı”, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış programıyla başladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. işbirliği ile 17-18 Eylül tarihlerinde ESOGÜ ev sahipliğinde düzenlenecek olan “Eskişehir 1. Ulusal Havacılık Teknolojileri Çalıştayı”, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış programıyla başladı.
Programa, ESOGÜ Yönetimi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, 1. Hava Bakım Fabrikası Müdürü Hava Tuğgeneral Gürhan Ergürhan ve Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Taha Güven, de katıldı.
TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü ve ESAC – Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Akşit, konu Eskişehir ve havacılık olunca firma olarak böyle bir etkinliğin merkezinde bulunmalarının gerekli olduğunu ve ellerinden geldiğince çalıştayı desteklediklerini belirterek, böyle havacılık çalıştaylarının kendileri adına eğitim ve üniversite ile işbirliği için güzel fırsatlar olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mahmut Akşit, gelecek yılki çalıştayda Eskişehir’deki üniversite öğrencileri ile TEI-TUSAŞ mühendislerinin birlikte yaptıkları çalışmaların sonuçlarının paylaşılması temennisini de dile getirdi.
ESO ve ESAC Üyeleri SEDEC Savunma ve Güvenlik Fuarında…
3 Temmuz 2018
Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) ve Savunma Sanayi İhracatçı Birliği (SSI) organizasyonunda ESO – Eskişehir Sanayi Odası’nın da desteklediği SEDEC Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda ESAC- Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği olarak katılım sağlanıldı ve ikili görüşmelerde bulunuldu. Ankara’da Congresium Merkezinde yapılan fuarda ESO’da bir stantla katılarak savunma sanayi alanında faaliyet gösteren üyelerimizin tanıtımı gerçekleştirildi. SEDEC, Anayurt Güvenliği, Sınır Güvenliği, İç Güvenlik ve Savunma Sistemleri konularında uluslararası ve ulusal tüm oyuncuları bir araya getiren, fuar, konferans ve ikili iş görüşmelerini barındıran bir organizasyon yapısında. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri, Jandarma gibi ihtiyaç makamlarını, üreticiler ile direk bağlantıya geçiren, ana sanayi üreticilerinin KOBİ seviyesinde tedarik zinciri bağlantılarını en kısa sürede sağlayan etkin bir platform.
ESO ve ESAC Üyeleri SEDEC Savunma ve Güvenlik Fuarında…
3-7 Temmuz 2018 tarihleri arasında, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) ve Savunma Sanayi İhracatçı Birliği (SSI) organizasyonunda ESO – Eskişehir Sanayi Odası’nın da desteklediği SEDEC Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda ESAC- Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği olarak katılım sağlanıldı ve ikili görüşmelerde bulunuldu. Ankara’da Congresium Merkezinde yapılan fuarda ESO’da bir stantla katılarak savunma sanayi alanında faaliyet gösteren üyelerimizin tanıtımı gerçekleştirildi. SEDEC, Anayurt Güvenliği, Sınır Güvenliği, İç Güvenlik ve Savunma Sistemleri konularında uluslararası ve ulusal tüm oyuncuları bir araya getiren, fuar, konferans ve ikili iş görüşmelerini barındıran bir organizasyon yapısında. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri, Jandarma gibi ihtiyaç makamlarını, üreticiler ile direk bağlantıya geçiren, ana sanayi üreticilerinin KOBİ seviyesinde tedarik zinciri bağlantılarını en kısa sürede sağlayan etkin bir platform.
TURBOŞAFT MOTOR ALT SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI…
19 Aralık 2017
AEROMART, NAGOYA- JAPONYA
26-28 Eylül 2017
Havacılık Endüstrisinde karşılıklı iş görüşmeleri yapılmıştır. ESO – Eskişehir Sanayi Odası organizasyonunda yapılan geziye; ESO adına Sn. İsmail ÖZTÜRK, ESAC adına sn. Sinan MUSUBEYLİ ve üyelerimizden Aycan Havacılığı temsilen sn. Duygu CANSEVEN ve SAVRONİK A.Ş’ni temsilen Sn. M. Levent ÜNAL katılmışlardır.
ESAC ve ESO İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENEN;ROKETSAN & HAVELSAN GEZİSİ.
26 Mayıs 2017
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Havacılık Kümesi (ESAC) işbirliğiyle üyelerimizin savunma ve havacılık sanayindeki gelişmeleri yerinde görmeleriyle ana ve yan sanayi ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Ankara’da bulunan ROKETSAN A.Ş. ve HAVELSAN A.Ş. firmalarını kapsayan bir günlük gezi programı planlanmıştır.
IDEF FUARINA KATILIM SAĞLANDI…
9 -12 Mayıs 2017
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile birlikte Eskişehir Havacılık Kümesi (ESAC) fuara katılmışlardır. Özellikle konunun profesyonelleri tarafından heyecanla beklenen IDEF 2017 Savunma Sanayi Fuarı, 9 Mayıs 2017 Salı günü başladı. Katılımcı firma sayısı bakımından dünyanın en büyük fuarlarından biri olarak dikkat çeken IDEF 2017′de bazı yerli ve milli silahlar ilk kez tanıtılıyor. Bu yıl 13′üncüsü düzenlenen Savunma Sanayi Fuarı 12 Mayıs 2017 Cuma gününe kadar devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) sorumluluğunda düzenlenen fuar katılımcı ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi açısından da önemli bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.
Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Olağan Genel Kurulu Yapıldı.
12 Nisan 2017
Dernek Yönetim Kurulunun almış olduğu karar gereği 05.04.2017 tarihinde ve çoğunluk sağlanamaması veya ertelenmesi halinde; 12.04.2017 tarihinde aynı yer, aynı saat ve aynı gündemle yapılacak olağan genel kurul toplantısı, üyelere yazılı ve e-mail tebligatı ile 08.03.2017 tarihinde, 15.03.2017 tarihinde gazete ilamı ile duyuruldu. 05.04.2017 tarihinde yeterli çoğunluk sağlanamadı ve toplantı 12.04.2017 tarihine ertelendi. Yeterli çoğunluk sağlandığından 12.04.2015 Çarşamba Günü saat: 13:00 de Organize Sanayi Bölgesi Eskişehir Sanayi Odası Odunpazarı/ESKİŞEHİR adresinde toplanıldı. Derneğe kayıtlı 30 üyeden 20 üyenin hazır olduğu ve hazirun listesini imzaladıkları görülerek toplantı başlatıldı.
1- Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Sn. Savaş Mehmet ÖZAYDEMİR tarafından açılış konuşması yapıldı ve toplantı gündemi genel kurula okundu.
2- Divan Başkanlığına Savaş M. ÖZAYDEMİR, Başkan Vekilliğine Sinan MUSUBEYLİ yazmanlığa Mehmet ÇELEBİOĞLU önerildi. Yapılan oylama ile oy birliği ile seçildiler.
3- M. Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
4- Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mahmut Faruk Akşit konuşmasını yaptı.
5- Yönetim kurulu 2015 ve 2016 faaliyet raporu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mahmut Faruk Akşit tarafından okundu. Müzakere edildi ve Genel Kurul’a oylamaya sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi.
6- Denetim Kurulu raporu Genel Kurul’a Hakan ÇUKUL tarafından okundu. Müzakere edildi ve Genel Kurula İbrası sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi.
7- 2015 ve 2016 Gelir Gider tabloları okundu, müzakere edildi. 2015 ve 2016 Gelir Gider tablolarının Genel Kurula İbrası sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi.
8- Genel Kurul’a Yönetim Kurulunun İbrası sunuldu. Yönetim Kurulu Oy Birliği ile ibra edildi.
9- Tahmini Bütçe Sinan MUSUBEYLİ tarafından sunuldu, görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi.
10- Seçimlere geçildi.
Divan Başkanlığına sunulan 9 asıl ve 6 yedek yönetim kurulu ile 3 asıl ve 3 yedek denetim kurulundan oluşan blok liste okundu ve başka bir ilave ya da listenin olup olmadığı ayrı ayrı soruldu. Başka bir önerinin olmaması üzerine önerilen listenin kabulü için gizli oylama veya açık oylama yapılması hususunda Genel Kurulda oylama yapıldı. Oylama sonucunda Seçimlerin açık oylama yöntemi ile yapılması oy birliği ile kabul edildi. Önerilen Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Listeleri ayrı ayrı oylanarak oy birliği ile kabul edildi.
11. Dilek ve temenniler bölümünde; ESOGÜ temsilcisi Sn. Melih KUŞHAN söz alarak Yönetim Kurulu Toplantılarına katılmak ve akademik olarak katkıda bulunmak istediğini belirtti. Anadolu Üniversitesi temsilcisi Sn. Mehmet Şerif KAVSAOĞLU’da toplantılara çağırıldığında katılabileceğini belirtti. Yeni seçilen Yönetim Kurulu her iki üyenin misafir katılımından memnun olacaklarını ve uygun gördüklerini belirttiler. Mevcut Tüzükte; 9(dokuz) kişi olan Yönetim Kurulu sayısının gerektiğinde Üniversite temsilcilerinin yer alacağı şekilde 11(onbir) kişiye yükseltilebilmesi için tüzük değişikliğine gidilebileceği ve bu hususta Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılabileceği dile getirildi.
Üyelerimizin bazıları söz alarak güzel, olumlu işlerin yapılması temennilerinde bulundular. Yönetim Kuruluna Çalışmalarında başarılar dilediler. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk AKŞİT konuşma yaparak teşekkür etti ve toplantı iyi dilek ve temennilerle aynı gün saat 15:00 da sona erdi.
ESAC ve ESO İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENEN; ASELSAN & TAİ GEZİSİ.
30 Mart 2017
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Havacılık Kümesi (ESAC) işbirliğiyle üyelerimizin savunma ve havacılık sanayindeki gelişmeleri yerinde görmeleriyle ana ve yan sanayi ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Ankara’da bulunan ASELSAN A.Ş. ve TAİ /TUSAŞ A.Ş. firmalarını kapsayan bir günlük gezi programı planlanmıştır.
“GE’NİN DİJİTAL SANAYİ VİZYONU, ESKİŞEHİR YATIRIMLARI, HAVACILIK VE RAYLI SİSTEMLER SEKTÖRLERİ” KONULU KONFERANS – ESKİŞEHİR
İL EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI…
28 Şubat 2017
İl Ekonomi Çalışma Grubu Toplantısına Esac Adına Sn. Sinan MUSUBEYLİ Katılmıştır.
ATAP- REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI ATAP- REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI
ATAP- Rekabetçi Sektörler Programı Eskişehir ön hazırlık çalıştayı sonuç toplantısı. ESAC adına Sn. Mehmet ÇELEBİOĞLU katıldı.
TEI, Türkiye’nin İlk Milli Turboşaft Motorunu Geliştirecek…
7 Şubat 2017
Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’ imza töreni Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit’in katılımı ile SSM Nuri Demirağ toplantı salonunda gerçekleşti.
Türkiye’nin son dönemde başlattığı ve devam etmekte olan Özgün Hafif Genel Maksat, ATAK, Türk Genel Maksat Helikopteri gibi projelerde, itki sistemleri yurt dışı kaynaklardan tedarik edilmektedir. Turboşaft Motor Geliştirme Projesi (TMGP) ile bu projelerin en önemli bileşenlerinden motor sistemlerinin de yerlileştirilmesi ve bu projelerin yerlilik oranları arttırılırken dışa bağımlılıklarının azaltılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Turboşaft Motor Geliştirme Projesi 07 Şubat 2017 tarihinde resmi olarak başlatılmıştır.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Alt Sistemler Dairesi önderliğinde yürütülecek olan proje kapsamında, bir yandan ülkemizde gaz türbinli motor tasarım, geliştirme ve test altyapıları oluşturulurken, diğer yandan da Özgün Helikopter’e entegre edilebilecek, 1400shp gücünde, tip sertifikası alınmış özgün ve milli motor, TEI tarafından geliştirilecek. Turboşaft Motor Geliştirme projesi 8 yıllık bir proje olup, tamamı TEI çalışanından oluşan ve TEI’nin Eskişehir, Ankara ve İstanbul Mühendislik Ofislerinde bulunan yaklaşık 250 kişilik bir mühendislik ekibi projede çalışacak.
Tasarlanacak motorun ileride geliştirilecek türevleri, ATAK ve HÜRKUŞ gibi diğer milli platformlara güç verebilecek. Ayrıca bu motorun çekirdek teknolojisi ‘Milli Eğitim/Savaş Uçağı – T/FX’ için ihtiyaç duyulan motor için de temel oluşturacak ve Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında kazanılan kabiliyetlerin üzerine gerekli teknolojik eklemeler yapılarak ihtiyaç duyulan sürelerde milli uçak motorunun geliştirilmesi sağlanacak.
FİKİRDEN – ÜRETİME GİDEN YOLDA, GÜNCEL AR-GE DESTEK VE TEŞVİKLERİ SEMİNERİ – YER: ALP HAVACILIK.
5 Ocak 2017 günü 13:00 – 15:00 saatleri arasında ALP HAVACILIK Toplantı Salonunda, Yeminli Mali Müşavir Sn. Hüseyin KARSLIOĞLU tarafından “FİKİRDEN –ÜRETİME GİDEN YOLDA GÜNCEL AR-GE DESTEK ve TEŞVİKLERİ” konusunda Eskişehir Havacılık Kümesi üyelerine konferans verilmiştir. Konferansın içeriği aşağıda sunulmuştur.
FİKİRDEN – ÜRETİME GİDEN YOLDA
GÜNCEL Ar-GE DESTEK ve TEŞVİKLERİ
Ar-Ge Destek ve Teşvikleri Yol Haritası Sunum İçeriği
1. Şirket Kuruluşu Aşamasındaki Destekler
a. 1512 TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği Programı
b. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB) Teknogirişim Sermaye Desteği
2. Proje Geliştirme Aşamasındaki Destekler
a. TÜBİTAK, KOSGEB, AB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hibe Destek Programları
3. Ar-Ge Faaliyetlerine Yönelik Destekler
a. 5746 sayılı Kanun Kapsamında Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Teşvikleri
b. 4691 sayılı Kanun Kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teşvikleri
4. Yatırım ve Üretim Aşamasındaki Destekler
a. Teknoyatırım Desteği (BSTB)
b. Yatırım Teşvik Sistemi (Ekonomi Bakanlığı)
5. Rekabet Aşamasında Vergisel Teşvikler
a. Patent ve Faydalı Modele Vergi İstisnası
EACP – LİZBON YILLIK OLAĞAN TOPLANTISI 28 – 29 EKİM 2016
28-29 Ekim 2016
ESAC’ın üye olduğu EACP’ NİN Yıllık Olağan Toplantısına, Sn. Sinan MUSUBEYLİ ve Sn. İsmail ÖZTÜRK Katılmışlardır…
PARİS AIRSHOW HAVACILIK FUARI 2016
20-24 Haziran 2016
2. ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIK SEMPOZYUMUNA KATILIM
29 Mayıs 2016
Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenen SAE İnsansız Hava aracı Yarışmasında 3. olan Anadolu Üniversitesi Aerodesign takımına, İstanbul’da düzenlenecek 2. Uluslararası Sürdürülebilir Havacılık Sempozyumunda Jüri Özel Ödülü verilecek.
Sürdürülebilir havacılık konusunda çalışmaların sunulduğu uluslararası bir sempozyum olan, geçen yıl 200 bilim insanının katıldığı International Symposium on Sustainable Aviation 2016 (ISSA-2016) (Uluslararası Sürdürülebilir Havacılık Sempozyumu 2016)’na yurtdışından Boeing, SAFRAN, ONERA, Envisa olmak üzere önemli hava yolu kuruluşlarının yanı sıra yurt içinden de MyTechnic, MyCargo, THY, THY Teknik, TAV, TAI, TEI, Anova, Figes, Savronik, Otonom gibi pek çok kuruluş katıldı. Sempozyumda ayrıca, ESAC -Eskişehir Havacılık Kümelenmesi, İzmir Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ve Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi de yer aldı.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AERODESİGN TAKIMINA JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
Öte yandan, ISAA 16 sempozyumunu düzenleyen kuruluşlardan olan SARES (Sustainable Aviation Research Society-Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Derneği) tarafından Sürdürülebilir Havacılık konusunda, ödül komisyonunca belirlenen isimlere Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Bilim Ödülü, Genç Bilim İnsanı Ödülü, Firma Ödülü, Şükran Ödülü ve Jüri Özel Ödülü dallarında ödül verileceği bildirildi.
SARES ödül komisyonunun bu yıl firma ödülünü Sürdürülebilir Havaalanı konusundaki çalışmaları nedeniyle TAV, “Uçaklarda Geri Dönüşüm Çalışmaları” nedeniyle MyTechnic, Yaşam Boyu Başarı Ödülüne TAV Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Sani Şener ile MyTechnic Kurucusu Yavuz Çizmeci’nin layık görüldüğü bildirildi. Ayrıca, Yaşam Boyu Başarı Ödülüne, Prof. Dr. Yalçın Göğüş, Prof. Dr. John Ekaterinaris ve Prof. Dr. Maximillian Platzer’in de layık görüldüğü aktarıldı. Bunların dışında sempozyumda, SARES Bilim, Genç Bilim İnsanı ve Şükran Ödülleri de sahiplerini bulacak. SARES Jüri Özel Ödülüne, ABD Kalifornia’da düzenlenen SAE İnsansız Havaaracı Yarışmasında 3. Olan Anadolu Üniversitesi Aerodesign Takımı layık görüldü.
Yaklaşık 30 ülkeden 150’ye yakın katılımcının yer alması beklenen ve 29 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Steigenberger İstanbul Maslak Otelinde düzenlenecek olan sempozyuma 5 anahtar konuşmacı (Keynote Speaker) ve 10 davetli konuşmacının (Invited Speaker) davet edildiği belirtildi.