Language

ESKISEHIR AVIATION CLUSTER

Eskişehir’in artık bir Havacılık Kümesi Derneği var

Eskişehir sanayisinin can damarlarından olan havacılık sektörünün geleceğini şekillendirmek ve bu alandaki çalışmalara yön vermek için, Eskişehir Sanayi Odası (ESO)’nın öncülüğünde başlayan çalışmalar neticesinde Mart 2011 tarihinde “Eskişehir Havacılık Kümesi Derneği”ni kurmuş bulunmaktayız.

Derneğimizin kurucu üyeleri; Eskişehir Sanayi Odası, Anadolu Üniversitesi, Tusaş Motor Sanayi A.Ş. (TEI), Alp Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Savronik Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Coşkunöz Savunma ve Havacılık Sanayi Ticaret A.Ş. Aycan Makina Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., EJS Eskisehir Jant ve Makina San. Tic. A.Ş., Nümerik Makina Mühendislik Döküm San.ve Tic. Ltd. Şti.

Böylesine bir yapılanmayı teşvik eden temel dinamiklere değinecek olursak;

Dünyadaki ekonomik gelişmeler paralelinde ülkemiz savunma ve havacılık sanayiinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. THY’nin taşıdığı yolcu sayısı giderek artıyor, yeni uçak alımı için de bir master plan hazırladığı biliniyor. Sivil havacılık sektörünün yanı sıra, askeri alandaki yeni projeler, ülkemiz havacılık sektörünün gelişimine katkıda bulunuyor. Savunma sanayiimize baktığımızda ülkemiz ihtiyaçlarına paralel olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın stratejik planı doğrultusunda her alanda planlı, sistemli faaliyetler yürütüldüğünü görüyoruz ve bugün artık savunma sanayiimizin yurt içi özgün ürün geliştirme safhasına gelmiş olduğunu memnuniyetle ifade ediyoruz.

Dolayısıyla, dünya havacılık sektöründe önümüzdeki dönemde önemli bir pazar mevcut. Bu pazardan ülkemizin alacağı pay ise; alt yapımızın ne kadar hazır olduğuna, sanayi-üniversite-bilim kuruluşları-otoritenin ne kadar eşgüdüm içinde çalıştığına bağlı olarak şekillenecek. Konu pazardan pay almanın ötesinde ülkemizin gelişimi açısından son derece stratejik öneme sahip.

Buradan Eskişehir özeline geçersek; Eskişehir doğal bir havacılık şehri. 1926 yılında kurulan Tayyare Fabrikası bugünkü adıyla Hava İkmal Bakım Merkezi dünyada örnekleri arasında rahatlıkla ilk 5’e girecek kabiliyet ve kapasitede. Ardından 1936 yılında kurulan Türk Hava Kurumu’nun İnönü’deki merkezi, Eskişehir’de havacılık altyapısının oluşumunda önemli roller oynamıştır. Daha sonraki dönemde savunma ve havacılık alanında faaliyete geçen pek çok şirket ve oluşturulan yan sanayi ağıyla Eskişehir’in havacılık alanında köklü bir yapıya kavuşması sağlanmıştır.

Bu altyapıyla oluşturmuş olduğumuz Havacılık Kümesi’nin, şehrin ekonomik göstergelerinde önemli bir paya sahip olan savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren firmalar arasındaki eşgüdüm ve işbirliğini artırmak açısından önemli bir işlevi yerine getireceğini öngörüyoruz. Dünya havacılık sektöründen ulusal bazda alınacak pazar ve iş payı, teknolojik gelişim açısından kalite, zamanında teslim ve rekabet edebilir fiyat esaslarıyla yürütülecek faaliyetlerde stratejik bütünlüğün sağlanması, hiç şüphesiz ki Eskişehir havacılık sektörünün gelişimi adına önemli bir mihenk taşı niteliğinde.

Kurumlararası işbirliği anlamında örnek bir model olan Derneğin amacı “Kümelenme oluşumlarını organize etmek, Ar-Ge faaliyetlerini, inovasyonu ve girişimciliği teşvik etmek, aktörler arası işbirliği ağları kurmak, küme oluşturma faaliyetlerini kolaylaştırmak, küme tabanının geliştirilmesi, üyeleri arasında kültürel, mesleki, teknik, ticari, ekonomik, hukuki ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlamak, imalat sanayi ve satışıyla iştigal eden gerçek ve tüzel kişileri bir çatı altında toplamak; ortak menfaatlerini korumak ihtiyaç duydukları makine-teçhizat hammadde temini gibi konularda yardımcı olmak, pazar bulmalarını kolaylaştırmak”.

Her geçen gün üye sayısının arttığı Küme yapılanması kapsamında temel hedefimiz, Eskişehir sanayisini kalite, sistem, teknolojik altyapı olarak geliştirerek, uluslararası alanda rekabet edebilecek seviyeye çıkarmak ve havacılık sektöründen daha fazla iş payı almak. Bu doğrultuda yaratacağımız farkındalık sayesinde ise Türkiye’de benzeri havacılık kümeleriyle birlikte hareket ederek sinerji yaratmayı, dünyadaki diğer kümelenmelerle işbirliği yaparak sanayimizin, Eskişehir’in, Eskişehir Havacılık Kümesi’nin tanıtımını yapmayı, iş geliştirme potansiyelini artırmayı planlıyoruz. Küme vasıtasıyla ayrıca sanayimizin, sektöre önemli katkı sağlayan devlet teşviklerinden yararlanmasını da sağlıyor olacağız.

Bu süreçte yer alan tüm firmaların işbirliği ve bütünlük halinde yürütecekleri çalışmalarla, ulusal ve yerel bazda yukarıda vurguladığım hedeflere katkıları için şimdiden teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.

Saygılarımla,
Akın Duman
Eskişehir Havacılık Kümesi Derneği Başkanı